Куд нефретити

КУД НЕФРЕТИТИ
Културно Уметничко Друштво НЕФРЕТИТИ од Охрид, Р. Македонија е основано во 2009 год.
КУД Нефретити се состои од:
– група за народни ора
– народни пеачи и оркестар
За краток период групите постигнаа голем успех и добија 2 признанија. Во друштвото членуваат повеќе од 20 членови од Охрид , кои редовно вежбаат, под раководство на кореограф кој го откриваат и надоградуваат својот талент и се запознаваат со боите и ритамот на Охридско Египќанскиот Македонски  фолклор.
Нашето друштво ја воодушевува публиката со атрактивни ора, и изворна музика.
Репертоарот на ора на друштвото, кои влечат корени од различни етнографски краеви на југозападниот дел на Македонија поточно градовите Охрид Струга Кичево Дебар , е:

1.    Бераче  – Машко -Женско оро од Охридско, област близу градот Охрид и Струга  –
2.    Нефестинско  – кореографијата е од југозападна Македонија од Охрид и Струшко Дебарскиот крај .
3.   Чешме Барле  – кореографијата од легендата на Египќанската музика ШЕРИФ
4.    Охридски Сплет на игри  – кореографијата е на Ахмет Фејзо , од југозападниот дел на  Македонија, поточно од околината на градот Охрид .
5.    Бабо – Машко оро кое е  од Македонија  а го играат Египќаните од Охрид .
6.    Жени на Чешма Водарки – сплет од игри од областа на околината на градот Охрид
7.    Гајде  – Машки – Женски Охридско оро .

8.    Чалоке – Машко Оро – Југоисточен  дел на Абанија – Охридско Струшки крај .

9.     Пајдушко – Оро Машки – Женски Охридски
10.  Охридска Каба – Машко оро , кореографија на Ахмет Фејзо Охридски дел на Македонија .
11 .  Адети на Египќанте – Запознавање на зетот и невестата ,  барање на невеста , аирлија на младоженците , спремање на невестата , бричење на зетот , земање на невеста .

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

%d bloggers like this: